•  

  •  

Novetats


Plenària IV - González-Sinde: - "Ens hem de preguntar per què serveix la propietat intel.lectual'

La reflexió dels ministres del Cultura ha posat el punt i final al Fòrum Europeu d’Indústries Culturals, que s’ha celebrat durant els dies 29 i 30 de març a la Casa Llotja de Barcelona i que ha comptat amb l’organització del Ministeri de Cultura juntament amb la Cambra de Comerç.
 

Plenària IV

 

Cloenda Ángeles González-Sinde, ministra de Cultura d'Espanya

Nota de premsa de l'acte de cloenda del Fòrum a càrrec de la ministra de Cultura d'Espanya, Ángeles González-Sinde.

www.mcu.es/gabineteprensa/busquedaGabinetePrensaAction.do

 

Ángeles González-Sinde, ministra de Cultura d'Espanya a la Sessió Plenària IV (Cloenda):

“M’agradaria aclarir una confusió general. Ens hem de tornar a preguntar per què serveix la propietat intel·lectual. S’ha de protegir la cultura o no? La tecnologia moltes vegades va per davant de la legislació i això dificulta regular el sector. Es parla de protegir la propietat intel·lectual però no perquè es vulgui marcar una diferència entre els drets dels creadors i els dels ciutadans, sinó perquè es vol aconseguir l’equilibri entre ambdues parts. Es tracta de beneficiar els qui tenen menys capacitat de finançament o menys atractius per als inversors i no poden oferir els seus productes als ciutadans.”
 

 

Plenària III - Els "micropagaments" a canvi de continguts: una possible solució

La tercera sessió plenària del fòrum ha servit per donar veu als representats europeus de diferents sectors culturals. Entre altres aspectes, s’ha destacat el paper dels editors de llibres i la repercussió que les noves tecnologies han tingut en aquest sector.

Sessió Plenària III

 

Ángeles González-Sinde, ministra de Cultura d'Espanya, a la sessió plenària IV

“La intenció és que el nostre patrimoni cultural sigui accessible i que els ciutadans puguin gaudir de la digitalització sense que això suposi la pèrdua del patrimoni que es genera. Amb la incorporació de les noves tencologies es produeixen algunes paradoxes. Per exemple, la internacionalització dels productes europeus és més difícil, i malgrat que es consumeix més cultura als països europeus costa més que aquests productes circulin per Europa".

 

Androulla Vassiliou, comissària europea de Cultura i Educació a la Sessió Plenària IV:

“El 2005 treballaven en el sector creatiu més de cinc milions de persones, és a dir, el 3,1% de tots els llocs de treball de la UE dels 25. La seva contribució al PIB europeu va ser del 2,6%, per sobre de la indústria química, del plàstic o del tèxtil.”

 

Imatge de la Sessió Plenària II

Fotografia de David Campos

Sessió Plenària II

 

Michel Lambot, copresident de PIAS Entertainment Group (sector de la música) a la Plenària III:

"Avui dia tenim la possibilitat d’escoltar música amb el telèfon mòbil i de moltes altres maneres però els qui ens dediquem a la difusió musical no tenim temps de servir a la nostra missió, que és la de descobrir nous talents. Si hi hagués menys pirateria podríem anar fins al segon o tercer àlbum dels artistes, i descobrir talents".

 

Federico Motta, president de la Federació Europea d'Editors a la Sessió Plenària III:

“Alguns volen canviar la nostra manera de fer (la manera de fer dels editors) i volen que perdem una característica pròpia de la nostra feina, l’aproximació, i només volen fer negoci. Aquest és un tema molt delicat, i als editors ens resulta difícil d’entendre. El treball d’editor no canvia, independentment de la plataforma que s’utilitzi per crear obres: bé sigui una plataforma digital, l’e-book, bé sigui un llibre en paper. Si això continua així passarà com en el sector universitari i de recerca, on la gratuïtat de les publicacions ha fet que la gent deixi de publicar.”

 

Giep Hagoort a la Sessió III

Giep Hagoort, director de l’estudi i professor d’Art i Economia de la Facultat de Belles Arts de la Universitat d’Utrecht (Països Baixos):
‘La necessitat de mancomunar el coneixement s'ha de resoldre urgentment. A Europa s’està treballant en aquest sentit i s’està combinant la creativitat de les pimes amb les eines de què disposem en l'època postcrisi. El sector de la cultura és molt útil en el sentit que no hi ha sous alts per als directius ni cap enfocament que vagi en contra de la cohesió social, a més a més, no hi trobem fraus en les subvencions.”
 

 

Plenària II "No ens podem plantejar una Europa sense una agenda de cultura comuna"

La segona sessió plenària del fòrum ha girat entorn de les estratègies governamentals i les bones pràctiques per ajudar les indústries culturals a tirar endavant. En aquest marc, s’ha presentat l’estudi "La cultura en el desenvolupament regional".

 

Plenària II

 

Sessions paral·leles I - Françoise Benhamou: Per què tothom accepta que es pagui per altres coses, i, en canvi, no acceptem que es pagui per la cultura ? '

La preocupació per la defensa de la propietat intel•lectual i la gestió de drets i el desenvolupament territorial de la cultura han estat alguns dels temes que s’han tractat en les sessions paral•leles que han complementat les plenàries del I Fòrum Europeu d’Indústries Culturals en el primer dia de la seva celebració.

Sessions paral·leles I

 

Sessions Paral·leles

‘El sector públic està invertint en cultura, però hauria d’analitzar millor què és el que necessita realment el sector’

Sessions Paral·leles

 

Compte Satèl·lit de la Cultura a Espanya

La directora de la Divisió d'Estadística del Ministeri de Cultura d'Espanya, Maria Ángeles Pérez, ha presentat aquesta tarda en el Fòrum Europeu d'Indústries Culturals "El compte satèl·lit de la cultura a Espanya". Aquest document té com atecedents i base de treball, la investigació que el Ministeri va fer l'any 2007 amb el títol: "El valor económico de la cultura en España" . Les dades van ser actualitzades al 2008 i han donat lloc a aquest compte satèl·lit que podeu consultar en el següent enllaç (en castellà):

 

Doris Pack: Estem treballant perquè a l'estratègia "Europa 2020" es faci menció a la cultura

El Fòrum Europeu de les Indústries Culturals s’ha convertit en el marc de presentació de les línies estratègiques del Llibre verd sobre les indústries culturals i creatives de la Comissió Europea, que ha d’ajudar al sector de les indústries culturals a millorar la seva situació.

 

Introducció Plenària I

 

Sessió Plenària I: Doris Pack, presidenta de la Comissió de Cultura i Educació del Parlament Europeu

"Les empreses culturals són pimes en la seva majoria. El principal problema amb què es troben és que estan subcapitalitzades. Es tracta d’un problema d’accés al finançament. El Parlament Europeu creu que és necessari promoure un nou marc regulatori. De fet, la seva última resolució s’ha aprovat en aquest sentit."

 

Sessió Plenària I: Doris Pack, presidenta de la Comissió de Cultura i Educació del Parlament Europeu

"La cultura s’hauria de veure com una inversió i no com un luxe."

 

 

Sessió Plenària I: Odile Quintin, directora general d'Educació i Cultura de la Comissió Europea

"Amb el Llibre verd sobre les indústries culturals i creatives de la Comissió Europea intentem adoptar l’enfocament adequat per saber com hem d'organitzar els programes polítics en l’àmbit europeu, regional i local."

"En aquesta situació econòmica tan difícil, la UE ha de garantir els fons i els drets intel·lectuals, a banda de reforçar la idea del mercat intern."

 

 

Sessió Plenària I: Odile Quintin, directora general d'Educació i Cultura de la Comissió Europea

 

"Necessitem actius per impulsar la creativitat, que premiïn l’experimentació."

"Hem d’invertir més en I+D, i impulsar un esperit que garanteixi l’èxit de les empreses basant-se en la competitivitat. El problema és que de vegades els nous talents i les idees creatives no encaixen en el sector I+D."

 

 

Imatges de la inauguració del Fòrum 1/3

Fotografies de David Campos

Imatges de la inauguració del Fòrum 1/3

 

Una aposta per la creació cultural de proximitat i local, però amb vistes a Europa

 El Fòrum Europeu de les Indústries Culturals s’inaugura amb el compromís de les institucions de donar suport als creadors culturals i promoure la internacionalització.

Introducció: Una aposta per la creació cultural

 

Discurs de la Ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde

Paraules de la Ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, en l'acte d'inauguració del Fòrum.

http://www.mcu.es/gabineteprensa/busquedaGabinetePrensaDiscursoAction.do?action=busquedaInicial&params.codTipo=DIN&cache=init&layout=discursos

 

 

Cites d'Odile Quintin, directora general d'Educació i Cultura de la Comissió Europea

 

"La principal matèria prima és la capacitat de crear i innovar."

"L'any passat va ser l'Any Europeu de la Innovació i la Creació, i vam veure que és important que les indústries culturals vagin més enllà del seu radi d'acció. No obstant això, aquest sector no està suficientment explotat i es troba amb problemes com, per exemple, el de la propietat intel·lectual. És important que avancem per vèncer aquests problemes."

 

 

 

Cites d'Eduard Punset

 

"Les xarxes socials son indispensables. No hi ha dubte que ens acabarem apropant als nivells europeus d'ús de les xarxes socials. Potser tenim la temptació de controlar Internet com hem tingut la temptació de controlar altres coses. Jo espero que no ens passi el mateix amb Internet."

 

Cita de Doris Pack, presidenta de la Comissió de Cultura i Educació del Parlament Europeu en l'acte d'inauguració del Fòrum

 

"Les indústries culturals tenen un fort impacte social, tant en relació a la cohesió com al desenvolupament social i la noció de pertenença."

 

 

 

Extracte del discurs inaugural del president de la Cambra de Comerç de Barcelona

"La Cambra ve desenvolupant iniciatives d'aquestes relacionades amb la promoció cultural des de fa molts anys."

"Volem que les indústries culturals configurin un sector econòmic de fonamental."

"La base sobre la que se substenten és clau, i és important que aquestes indústries culturals estiguin íntimament vinculades al sector de les empreses. La mateixa Comissió Europea diu que suposen un paper fonamental en l'economia. Un dels sectors més estratègics més importants en el qual ens trobem."

"Sentim satisfacció pel fet que la Comissió Europea presenti aquí la versió preliminar del Llibre Verde, que el sector espera amb inusitat interès. És essencial per al desenvolupament econòmic i social d'Europa. Des de la Cambra tenim la convicció que hem de plantejar i defensar iniciatives de debat a través de les indústries culturals."

"Volem que aquest fòrum serveixi per consolidar idees i projectes."

 

 

Programa cultural de la presidencia espanyola d'Europa

Tota l'agenda cultural

www.eu2010.es/ca/presidencia/programacultural/index.html

 

ICIC: La indústria cultural catalana en xifres

En aquest compendi, trobareu informació il·lustrativa de les principàls activitats del sector cultural català i de l'ICIC

ICIC: La indústria cultural catalana en xifres

 

Telmo Faria

Alcalde d'Óbidos. La seva estratègia creativa per a Óbidos ha transformat aquest municipi portugués, tot i haver-lo convertit en un destacat destí cultural i turístic. La seva aproximació estratègica està lligada al Debat Europeu sobre Creativitat i Innovació. Us adjuntem el seu CV (en anglès)

CV Telmo Faria

 

Eduard Punset

Escriptor i comunicador científic. Farà la conferència inaugural del Fòrum. Trobareu aquí el seu CV (en castellà)

CVPunset

 

L'economia de la cultura a Europa

Primer intent a Europa de destacar la contribució a l'Agenda de Lisboa del sector cultural i de la creació. Més informació al següent enllaç:

ec.europa.eu/culture/key-documents/doc873_en.htm

 

Michel Bauwens

Actiu escriptor, investigador i conferenciant sobre innovació empresarial, cultura i tecnologia, participarà activament al Fòrum. Us adjuntem el seu CV(en anglès)

Michel Bauwens_cv.pdf

 

Françoise Benhamou

Professora d'Economia a la Universitat de Paris 13, participa al Fòrum com  a conferenciant. Us adjuntem el seu CV(en anglès)

CV Françoise Benhamou

 

Doris Pack

Membre del Parlament Europeu des de 1989. És també presidenta del Comité de Cultura i Educació d'aquesta institució i una de les conferenciants del Fòrum. Us adjuntem el seu CV(en anglès)

CV Doris Pack

 

Notes de Premsa

 

El Ministeri de Cultura, en col·laboració amb la Cambra de Barcelona, organitza el Fòrum Europeu d'Indústries Culturals

Nota de premsa en format .pdf

 

Acreditació de Periodistes i més informació del Fòrum

Gabinet de Premsa Cambra de Comerç de Barcelona

Tel.: (+34) 934 169 474 / 475 / 382 / 335

e-mail:

 

ATENCIÓ: Les acreditacions de premsa a través d’aquesta pàgina estan tancades. A partir d’ara i per raons de seguretat, les sol·licituds d’acreditació pendents s’hauran de trametre al Ministeri de Cultura a la següent adreça de correu electrònic:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Logos